Dunakeszi Jézus Szíve Templom
     "Valamennyi családot megvédem és oltalmamba veszem,
      amely szükségeiben Isteni Szívemhez fordul,
      legyen bármilyen súlyos helyzetben."
       (részlet az Alacoque Szent Margit által kapott ígéretekből)
MENÜ

ÉNEKLÉS A SZENTATYÁNAK

 

Kedves Testvérek! Bizonyára többen tudták, illetve észrevették, hogy mintegy három hétig
nem teljesítettem szolgálatot a miséken. Ennek az a magyarázata, hogy Rómában, a Szent
Péter Bazilikában énekeltem a Szentatyának.


szolistak_2..jpgAz eschweiler-i Nemzetközi Liszt Társaság szervezésében november 12-én négy magyar kórus, név szerint a Csongrádi Zenebarátok Kórusa (karnagy: Kocsis Istvánné); az Országos Széchenyi Könyvtár Kórusa (karnagy: Eckhardt Mária); a Budapest Belvárosi Főplébániatemplom Kórusa (karigazgató: Virágh András Liszt-díjas orgonaművész) és a Nyugatmagyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Vegyeskara (karnagy: Vinczeffy Adrienne), valamint az Eschweilerben működő aacheni egyházmegye Franz Liszt Kamarakórusa a Belvárosi Vonósok közreműködésével a kiváló romantika korabeli komponista, Liszt Ferenc álmát valósította meg azzal, hogy az Esztergomi mise (Missa Solemnis) elhangzott a Vatikánban.


Liszt Ferenc e miséjét az esztergomi bazilika felszentelésére komponálta meg 1856-ban. A nagyzenekarra írt kompozícióból a Cappella Giulianak, a Szent Péter-bazilikában a szentmiséket kísérő kórus karnagya számára készített egy kisebb apparátusra, orgonára és mélyvonós zenekarra írt verziót. Ez az úgynevezett Vatikáni változat (1859) sokáig kéziratban, szűk körben volt ismeretes. Nyomtatott kotta formájában a németországi Eschweilerben működő Liszt Társaság – amelynek alapítója és vezetője Ács József és Palatinus Violetta – rendezte sajtó alá. Ők szervezték ezt a vatikáni ősbemutató előadást is, melyet idehaza november 11-én, a budapesti Belvárosi Főplébánia-templomban már megelőzött egy hangversenyszerű megszólaltatás.


A nagy szentmise, mely november 15-én reggel 9 órakor csendült fel Szent Péter sírja felett, beharsogta a méltóságot sugalló falakat. A misét Veres András szombathelyi megyéspüspök és az aacheni egyházmegye egyik papja celebrálta. Vezényelt: Virágh András. Orgonán a német Liszt Társaságot vezető Ács József játszott. Közreműködött Palatinus Violetta (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Molnár András (tenor) és Tóth János (basszus). Jelen volt hazánk szentszéki nagykövete, Győriványi Gábor. Ezt megelőzően, vasárnap a magyar kórusok a római Loyolai Szent Ignácról elnevezett barokk templomban léptek fel a Liszt szerezte Missa Choralis-szal, ahol a tenor szólót jómagam énekeltem.


Hétfő este Albanoban, ahol egykor Liszt Ferenc is karnagyoskodott, koncertszerű előadását mutattuk be az esztergomi misének. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Vegyeskarral, melynek szólistája vagyok, a Római Magyar Akadémián, valamint Assisiben is önálló koncertet adtunk A Magyar Egyházzene Évszázadai című CD-sorozatunkból és Az Esterházy udvar zenéje egykor és ma című CD-lemezünk válogatásaiból.


dscf0308.jpg November 17-én részt vehettünk XVI. Benedek pápa audienciáján, ahol  a Szentatya megköszönte nekünk az Esztergomi mise ősbemutatóját és történelminek nevezte azt. Mintegy 270 kórista zengte Isten dicsőségét. Egy magyar tévé-stáb, a német WDR televízió és a Vatikáni Televízió is rögzítette e történelmi pillanatot.
Egyházközségünk és a Harmonia Sacra Kórus egyik tagja, Bukor Katalin is ott volt a Belvárosi Főplébánia-templom kórustagjai között. Nagy élményekkel és feltöltekezett lélekkel érkeztünk haza november 21-én.


Én készítettem egy listát is, melyet az öltönyöm belső zsebébe helyeztem az audienciára, és
a gyártelepi Jézus Szíve Egyházközség tagjaira is kértem a Szentatya áldását, mely így szól:


Et benedictio Dei omnipotentis: Patris et Filii et Spiritus sancti descendat super vos et maneat semper.” (És a mindenható Istennek: az Atyának és a Fiúnak és a Szentléleknek áldása szálljon le rátok, és maradjon veletek mindenkor! Ámen)


Altsach Gergely

 

Hírek

Asztali nézet